Kuvat ja videot - Digitaaliset tarinat - HiidenOpisto

Typeryyttä vai luovuutta? – pohdintoja digitaalisesta tarinankerronnasta

”No heps vaan. Olen ihmetellyt, miksi ihmiset tekevät omista tekemisestä videoita? Onko kyseessä yksinäisyys vai julkisuuden tavoittelu – ei vain oman tyhmyyden ulos näyttäminen? Onkohan itsensä kuvaaminen videolle samanlainen riippuvuus kuin mikä tahansa muu riippuvuus?”

Näin kirjoittaa anonyymi pohdiskelija yleisellä keskustelupalstalla. Viime aikoina on pohdittu syitä sille, miksi niin monet kuvaavat pienet sekä suuret elämäntapahtumat videoiksi ja kuviksi ja jakavat ne sitten sosiaalisessa mediassa. Onko syynä yksinäisyys ja huomionhakuisuus?

Tarinat pysyvät, jakotapa muuttuu

Vuosisatojen ajan tarinat ovat olleet osa historiaa ja kulttuuriperinnettä. Tarinankerronta on yhteisöllinen teko. Siinä missä ennen tarinoita jaettiin pääosin suullisesti, nykyään, digitalisaation myötä, tarinat voivat olla visuaalisia, luettavia, kuunneltavia tai kaikkia näitä samassa paketissa. Muoto, rajaus, tilan käyttö, äänimaailma – kaikki mitä kuvassa tai videossa näkyy ja kuuluu, on tietoista valintaa tarinan vahvistamiseksi. Värien sävyt, kirkkaus ja kylläisyys eivät ole pelkästään säätöjä kuvankäsittelyn asetuksiin vaan tunteiden välittäjiä. Ääni ei ole vain ääntä, vaan se korostaa koettua ja luo samaistumispintaa yleisölle.

Jakaja saa kokemuksen nähdyksi tulemisesta

Tarinankerronta ja kuvitus omasta elämästä opettavat viestintää ja vahvistavat identiteettiä. Tarinoiden jakaminen taas kasvattaa verkostoitumisen mahdollisuuksia ja voi auttaa löytämään hengenheimolaisia. Jakaja saa kokemuksen nähdyksi tulemisesta. Digitaaliset tarinat ovat mahdollisuus tutkia elämää, ihmisiä ja ilmiöitä. Lisäksi oman elämäntapahtumien tallentaminen ja julkaisu sosiaalisen median alustoilla toimii muistina. Sähköisenä ja eloisana valokuvakirjana, johon on mukava palata muistelemaan menneitä tärkeitä, hauskoja tai koskettavia hetkiä.

Hiiden Opiston mediaviikon teemana ovat digitaaliset tarinat

Hiiden Opiston mediaviikon teemana ovat digitaaliset tarinat: video- ja kuvatarinat sekä äänitarinat. Onko sinulla paljon muistoja ja tarinoita, mutta ajatus niiden kirjoittamisesta ei viehätä? Podcast-kurssilla harjoittelemme tarinoiden tallentamista sanelemalla ja tapoja, joilla tarinoita voidaan jakaa muille. Videotuotoksien tekeminen omista kuvista ja videoista käydään läpi Kuvat ja videot digitaaliseksi tarinaksi -kurssilla. YouTuben-alkeet kurssilla saat vinkkejä, miten videotuotoksia voi jakaa YouTubessa eri tavoin, piilotettuna tai julkisena.

Tietotekniikan ei tarvitse olla aina vakavaa ja työntäyteistä. Tietotekniikka tarjoaa paljon luovia mahdollisuuksia, jotka tekevät arjesta hauskempaa, helpompaa sekä samalla laajentaa sosiaalista kanssakäymistä.

Olen Katja Räsänen luova tietotekniikkavalmentaja Uudeltamaalta. Tervetuloa Hiiden Opiston tietotekniikkakursseille!

tietoteknikkakouluttaja-Katja-Räsänen
Tietotekniikkakouluttaja Katja Räsänen

 


Hiiden Opiston Mediaviikko on marraskuussa viikolla 45!

Mediaviikolla järjestetään kuusi mediaan liittyvää kurssia. Aiheena ovat videoiden, kuvien ja äänen käsittely sekä tuotoksien jakamiseen tarkoitettu YouTube-alusta.

  • Kuvat ja videot digitaaliseksi tarinaksi
  • YouTuben alkeet
  • Oma Podcast – tarinat talteen
  • Digitaalinen tarinankerronta mobiililaitteella
  • Kuvat ja videot digitaaliseksi tarinaksi -jatkokurssi
  • Laulun äänitys ja editointi kotikonstein

Maanantai 7.11.
Kuvat ja videot digitaaliseksi tarinaksi

Haluaisitko oppia tekemään videotarinan omista videoista, kuvista ja äänitiedostoista? Kurssilla käytetään ilmaista OpenShot-videonmuokkausohjelmaa, josta on helppo siirtyä myös muihin haastavampiin videonmuokkausohjelmiin. Käymme läpi myös, miten videotarinoita voidaan näyttää ja jakaa muille.

Tiistai 8.11.
YouTuben alkeet

Kurssilla käydään läpi videoiden kuvaamisen alkeet, kuinka videoita voidaan ladata YouTube-palveluun ja kuinka videoita voidaan muokata. Ladattuja videoita voi jakaa julkisesti tai piilotettuna vain tietyille henkilöille.

Keskiviikko 9.11.
Oma Podcast – tarinat talteen

Paljon muistoja ja tarinoita mutta ajatus niiden kirjoittamisesta ei viehätä? Kurssilla harjoittelemme äänitallenteiden luomista ja valitsemme niille sopivan julkaisutavan.

Torstai 10.11.
Digitaalinen tarinankerronta mobiililaitteella

Mobiililaitteella kuvatut lyhyet videot, Facebook ja Instagram -tarinat ovat nykypäivää. Digitaalinen tarinankerronta lisää itsetuntemusta ja vuorovaikutustaitoja, kehittää medianlukuosaamista ja toimii eräänlaisena kulttuuriperinteen taltioimisena.

Perjantai 11.11.
Kuvat ja videot digitaaliseksi tarinaksi -jatkokurssi

Kurssilla jatketaan peruskurssin aiheista monipuolisempaan videonmuokkaukseen. Kurssilla käytetään ilmaista OpenShot-videonmuokkausohjelmaa, josta on helppo siirtyä myös muihin haastavampiin videonmuokkausohjelmiin. Käymme läpi myös, miten videotarinoita voidaan näyttää ja jakaa muille.

Lauantai 12.11.
Laulun äänitys ja editointi kotikonstein

Laululintuset kuulolle! Kurssilla käydään läpi laulun äänitykseen ja editointiin liittyvät perusasiat sekä laitteet: Miten laulun saa omalle äänelle sopivaksi, miten äänitys tehdään omalla mikrofonilla ja kuinka äänityksestä saadaan pois huonot otokset. Kurssilla tehdään oma karaokeprojekti, jota muokataan ilmaisella Audacity-ohjelmalla.

Kommentoi artikkelia