Miten suomalaisen kansansivistyksen sanansaattajan - Hiiden Opiston rehtorin postin hoitajan - tulisi suhtautua suomalaiseen sivistysihmeeseen 2010-luvulla? Mistä on Suomi tehty? Ensimmäisenä tulee mieleen pohjoinen sijaintimme, joka hallitsee luonnettamme ja leimaa jäyhää kulttuuriamme. Toisena kaunis, vaikea ja eksoottinen suomen kieli ja kirjallisuus, jolle sivistyksemme rakentuu. Kolmantena koulutus, jonka varaan koko yhteiskuntamme ja tulevaisuutemme nojaa tänä päivänä. Sisu, sauna ja suomen kieli, näistä revitään.

Täällä Pohjantähden alla

Olen paljasjalkainen helsinkiläistyttö. Aivan 1950-luvun lopussa kuljemme äidin ja sisarusteni kanssa Kaivopuiston rantaa onnellisia lapsuusaikoja eläen. Teininä käyn vantaalaista oppikoulua, ja heti ylioppilaskevään 1976 jälkeen siirryn Helsingin yliopistoon kasvatustieteelliseen tiedekuntaan valmistuen opettajaksi jo kaksikymmentäkaksivuotiaana. Suomen 1990-luvun pahimpaan lama-aikaan tulen kansalaisopistoon päätoimiseksi opettajaksi. Siitä lähteekin elämänmittainen matkani juurevan kansansivistyksen airuena milloin opettajana, apulaisrehtorina, viimein rehtorina.

Sivistyksen sanansaattajana kalevalaisen kansan keskuudessa

Suomalainen on sellainen, joka vastaa, kun ei kysytä, kysyy, kun ei vastata, ei vastaa kun kysytään…

Rakas suomen kieli. Sillä kalliolla seisomme kansakuntana. Suomen kielellä kävin kouluni, sain sivistystä, ryhdyin opettajaksi ja jakamaan ja vastaanottamaan itse tietoja ja taitoja aikuisoppilaitoksessa, jossa nyt työskentelen rehtorina. Suomalainen sivistys lähtee suomen kielestä ja elää suomen kielellä. Sitä kantaa kirjallisuus ja kirjoitettu suomen kieli, kalevalainen perintö, Kiven Seitsemän veljestä, Eino Leinon lyriikka kirkkaana. Ei unohdeta sanomalehdistöä ja televisio- ja radiotoimintaa tai sähköisiä verkkoja. 

Mikael-Agricola
Mikael Agricola, maalaus Albert Edelfelt [Public domain], Wikimedia Commons

Kolmantena koulutus

Netissä kysytään: ”Miksi muka pitäisi tietää, kuka joku Agricola on?” No siksi, että se kuuluu yleissivistykseemme. Ja kun se Agricola sitoo meidät suomalaiset yhteen, on pienin yhteinen nimittäjä! Yleissivistys tulee meille suomalaisille peruskoulun kautta kuin Manulle illallinen. Peruskoulusta eteenpäin ollaankin jo enemmän tai vähemmän omillamme, vaikkapa vapaan sivistystyön piirissä hankittavien omaehtoisten opintojen parissa. Mutta mikä koulutuskattaus meillä suomalaisilla onkaan! Tarjolla on ammattiopintoja, kansanopisto-opintoja, yliopisto-opintoja, kansalaisopisto-opintoja, avoimen yliopiston opintoja, verkko-opintoja – ja vaikka mitä. Joten eiköhän aleta valitsemaan. Miten olisi vaikkapa kurssi Hiiden Opiston tarjonnasta: Ajanmukaisesti somessa – edustava netti-imago!

Viihtyisiä hetkiä blogimme parissa,

rehtori Anne Kotonen

Hiiden Opisto kouluttaa läntisellä UudellamaallaHiiden Opisto kouluttaa läntisellä Uudellamaalla

Hiiden Opisto on Lohjan, Vihdin ja Siuntion alueella toimiva aikuisoppilaitos. Hiiden Opisto järjestää opetusta, jonka painopisteet ovat yhteiskunnallisiin aineisiin, kulttuuriin, käyttäytymiseen ja kasvatukseen liittyvissä opinnoissa, tietoyhteiskuntaopinnoissa, ikäihmisten opinnoissa, kielissä, taito- ja taideaineissa sekä terveyttä edistävissä opinnoissa. Opisto järjestää koulutusta myös maahanmuuttajille.