Kevät saapuu kohisten ja samalla alkaa konkretisoitumaan muutto Laurentiustaloon. Taitoaineissa muutto uusiin tiloihin on jännittävä ja toivottu tapahtuma – saamme asianmukaiset ja toimivat tilat kaikenlaiseen kädentaitojen tekemiseen.
Mutta, ennen kuin muutto voidaan toteuttaa, on käytävä läpi kaikki materiaalit, joita on vuosien aikana kertynyt. Hankalaksi asian tekee se, että taitoaineissa toisen roska on meidän kallisarvoinen aarteemme. Niinpä joudutaan suorittamaan karsintaa ja miettimään tarvikkeita, joita tarvitsemme ehdottomasti mukaan.
Toiset kädentaitajat voivat varmasti tuntea tuskamme, kun kallisarvoiset, sitä oikeaa hetkeä odottaneet välineet ja materiaalit joudutaan hyvästelemään tilanpuutteen tai huonokuntoisuuden takia. Esimerkiksi onko kalkkijauheelle vielä käyttöä? Tarvitaanko silityslautoja useampi kappale? Onko nyt tarpeettoman oloiset ompelukoneensuojukset erinomainen pölysuoja tulevassa luokassa?
Opistossa laitteita ja välineitä käyttää useampi opetusryhmä, siksi on tärkeää, että kaikki on järjestyksessä ja paikallaan. Opiskelijoiden ja opettajien aikaa ei ole syytä käyttää joka opetuskerta piiloleikkiin. Muuton jälkeen alkaakin uusi mielenkiintoinen vaihe, kun etsimme ne loogisimmat paikat tavaroille. Toisaalta luokkatila ei voi olla steriili leikkaussali, vaikka varmasti alkuun uutuuttaan hohtavat seinät ja kaapit voivat sellaisen vaikutuksen antaakin. Ajastaan tila/tilat varmasti saavat tekemisen tunnun itseensä ja ideamateriaalia saadaan esille.
Muutos on mahdollisuus -ajatus voisi toimia muuttoon liittyenkin. Kurssisuunnittelun ollessa kuumimmillaan hykertelemme innosta hyödyntää uusia tiloja innovatiivisesti. Yhteistyö talon eri toimijoiden kanssa on vasta alullaan, mutta yhdessä olemme enemmän -ajattelu on noussut esille monien eri tahojen puheissa. Voisiko käydäkin niin, että jatkossa meidän ”aarteet” ovat myös muiden aarteita ja toisin päin? Tämä voisi vähentää tarvittavaa välineiden ja materiaalien määrää, mitä luokkatiloissa tarvitsemme.
Jatkakaamme siis aarteidemme arviointia ja tulevaisuuden suunnittelua hyvillä mielin. Linnut visertävät ja pesän rakentaminen kohta alkaa, otetaan siis niistä mallia!
Uudet tilat tuovat uudenlaista kurssitarjontaa taitoaineisiin
Tässä pieniä paljastuksia ensi lukuvuoden kurssitarjonnasta. Näillä lukuvuoden 2021-2022 uutuuskursseilla pääset tutustumaan Laurentiustalon upouusiin käsityötiloihin.
Reborn-nukkekurssi, jossa valmistetaan aidon vauvan näköinen ja tuntuinen nukke (esim. nostettaessa nukkea sen niskaa pitää tukea). Nukkeja käytetään paljon esim. opetuksessa, elokuvissa ja mainoksissa. Nukeista on tullut myös suosittu keräilykohde. Kurssilla valmistetaan joko nukkuva tai silmät auki oleva nukke, kooltaan nukke on 45-51 cm.
Ekovärjäyskurssi, jossa voi osallistua viikonlopun kokeelliseen biovärjäyspajaan. Kurssilla testataan kasvivärjäystä kaikenlaisella biojätemateriaalilla (esim. mandariininkuoret, teepussit, avokado). Kaikilla bioväreillä ei ole välttämättä täydellinen valon- ja värinkesto, mutta tuloksena on upeita värejä lankoihin kotikäyttöön.
Kirjankannet säilytysrasioiksi ja -koteloiksi -kurssi, jossa hyödynnetään kirjankansia mitä mielenkiintoisimmilla tavoilla säilyttimiksi. Tule mukaan innovoimaan oma rasiasi!
Valokuvia 9.4.2021 vierailulta Laurentiustalossa
Laurentiustalon luovutus on 5.5. ja vielä käy aikamoinen kuhina rakennustyömaalla. Pääsimme tutustumaan upeisiin käsityötiloihin paikan päälle!
Teksti Annamari Pyöriä, Hiiden Opiston taitoaineiden opettaja
Kommentoi artikkelia