tunteiden-varjo-lopputyo

Taiteen oivallusta tunteella

Kuvataiteen peruskurssin lopputyöprojekti syntyy yhdessä yleisön kanssa

Tunteet ovat elämän suola, joiden mukaan ohjaamme tekojamme. Välillä tunteet ovat pinnalla ja toisinaan puristamme ne näkymättömiin pois toisten silmistä. Tunteita on kaikissa sateenkaaren väreissä, aina ilosta pelkoon. Tunteita ei näe, vaan ne pitää elää, jotta ne voivat kehittyä ja muuttaa muotoaan. Mutta mitä tapahtuisi, jos voisit nähdä ja koskettaa tunnetta? Ota siis tunne käsiisi ja kiedo se varjon ympäri. Miltä nyt tuntuu?

Yhteisötaide (engl. community art) on suhteellisen tuore taideilmiö, jonka ydin muotoutuu taiteilijan ja yhteiön kohtaamisesta. Lähtökohtana on yhteisö; taidetta tehdään yhteisön ehdoilla, sen jäsenten kanssa ja nimenomaan heitä varten. Yhteisötaide ei siis ole taiteilijan esitys yleisölle, vaan keskeistä on yhteisön osallistuminen toiminnan suunnitteluun, toteutukseen ja esittämiseen. Tästä yhteisnäkemyksestä syntyy kirjastolla Tunteiden varjo -teos. Tunteiden varjo rakentuu ajalla 24.4.-5.5. Siihen voi jokainen jättää kosketuksensa.

Yhteisötaide ei siis ole taiteilijan esitys yleisölle, vaan keskeistä on yhteisön osallistuminen toiminnan suunnitteluun, toteutukseen ja esittämiseen.

”Päädyin tekemään yhteisötaideprojektin Hiiden opiston kuvataiteen peruskurssin lopputyönä, koska kiinnostuin tästä taideilmiöstä tehtyäni siitä esitelmän kurssiamme varten. Tunteet valikoituivat aiheeksi, koska tämän hetkinen ilmapiiri, niin politiikassa, työelämässä kuin vapaa-ajalla (esim. somen kautta) tuntuu aggressiiviselta tai siltä, että vähintäänkin pinnan alla kuohuu. Haluaisin tämän teoksen myötä tuoda tunteet konkreettisesti näkyville ja tutkia, onko tilanne niin herkkä kuin ehkä yleinen olotila antaa ymmärtää.” pohtii kuvataiteen peruskurssilta valmistuva Helena Kontio. Avustajanaan Helenalla on projektissa Markku Oksanen.

Haluaisin tämän teoksen myötä tuoda tunteet konkreettisesti näkyville ja tutkia, onko tilanne niin herkkä kuin ehkä yleinen olotila antaa ymmärtää.

Materiaaleina käytetään kierrätystavaraa, rautalankaa ja spray-maalia. Ohjeet kuuluvat näin:

  • Ota ämpäristä kankaan pala, joka kuvaa tämän hetkistä tunnetilaasi
  • Voit pitää kangasta kädessäsi ja kuvainnollisesti siirtää ajatuksiasi kankaalle
  • Sido kankaan palaa haluamaasi kohtaan verkkossa, joka on kiedottu varjon ympäri
  • Sidonnan tyyli on vapaa, mutta varmista, että kankaan palanen pysyy kiinni verkossa. Apuna voit käyttää verkkoon kiinnitettyä puikkoa. Ja ole VAROVAINEN, sillä verkossa voi olla pistäviä rautalanganpäitä lähellä tukipuita.
  • Tunnustele miltä nyt tuntuu. Haluatko ehkä sitoa toisen tunteen?

 

tunteiden-varjo-lopputyo-sido-tunteet-osaksi-teosta

 

Kaikki voivat osallistua teoksen rakentamiseen

Tunteiden varjo rakentuu tällä hetkellä kirjaston alakerran aulassa, jossa jokainen halukas voi osallistua taiteen tekemiseen. ”Mielenkiintoista! Kävin kokeilemassa, miltä tuntuu. Päällimmäisenä mielelläni pyöri hieman kiukkuinen ja stressaantunut tunne, joten oitis päädyin mustaan nauhaan, jonka sidoin pitkäksi pötköksi, ikään kuin tunne olisi pitkä ja kestävä, ja mahdollisimman ylös teosta. Pysähdyin pohtimaan muita värejä, ja muita tunteita päällimmäisen, kiukun, alla. Miltä tuntuu? Totesin, että sen kiukkuisuuden jälkeen jää jäljelle sininen olo. Sidoin siis sinisen nauhan vähän mustan alapuolelle.

Koko teos sai kuitenkin vielä miettimään, mitä muita tunteita sillä hetkellä oli? Olinhan kuitenkin tullut kirjastolle kiinnostuneena ja inspiroituneena katsomaan, olin pirteä ja iloinenkin monesta asiasta. Sidoin vielä yhden nauhan, kauemmas kahdesta aikaisemmasta tunteesta. Se oli värikäs, pääväriltään keltainen, jossa mustaa ja valkoista kuviota ja pilkkua. Kiireisen työpäivänkin kesken Tunteiden varjo saa pysähtymään ja miettimään, miltä tuntuu. Käykää kokeilemassa! Avoimin mielin – ja tuntein.”, kuvailee teokseen osallistunut Kaisa Hannula Hiiden Opistosta.

Valmis työ on esillä Hiiden opiston kuvataiteen peruskurssin lopputyönäyttelyssä
Lohjan pääkirjaston 2. kerroksessa 8.5. – 19.5.2018.

 

yhteisotaidetta-Hiiden-Opisto-taiteen-perusopetus-Helena-Kontio


Hiiden Opiston kuvataiteen perusopetus

Hiiden Opistolla on oikeus antaa kuvataiteen perusopetusta. Opistossa kurssi kulkee nimellä  Kuvataiteen peruskurssi, ja sen opetus seuraa opetushallituksen määrittelemää kuvataiteen yleisen oppimäärän mukaista opetussuunnitelmaa. Kuvataiteen puolella opiston opetus on suunnattu aikuisille.

Ensi syksynä Lohjalla alkaa uusi nelivuotinen kurssikokonaisuus juuri lanseeratun uuden taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti. Kurssilla opitaan eri tekniikoita, tutustutaan kuvataiteeseen sen historiasta aina nykytaiteeseen, opitaan katsomaan, kokemaan ja tekemään kuvataidetta. Opiskelu on tavoitteellista ja tähtää kuvataiteen perustaitojen ja -tietojen lisäksi kehittämään opiskelijan omaa taidekäsitystä ja kunkin opiskelijan persoonallista ilmaisua.

Kuvataiteen peruskurssin loppunäyttely avautuu 8.5.2018

Tänä keväänä päättyvän kurssin lopputyönäyttely on nähtävissä Lohjan pääkirjaston Käytävägalleriassa  8.- 25.5. 2018. Näyttelyn keskiössä ovat tänä keväänä toteutetut lopputyöt. Loppytyö on teos, jonka opiskelija on toteuttanut oman taiteellisen prosessinsa kautta, oppimaansa hyödyntäen, taiteellisia sisältöjä ja itse valitsemaansa tekniikkaa syventäen. Lisäksi esittelemme näyttelyssä töitä ja prosesseja myös kurssin aiemmilta vuosilta.

Lisätietoja:
Maija Junno – 044 369 1422
Päätoiminen taideaineiden opettaja / Hiiden Opisto

Kommentoi artikkelia