ruusut-origamitaittelulla-kädentaitojen-opettajat-Jyväskylässä

Taidon ja Tiedon -kierrätysviikko kädentaitojen opettajille

Kesäkuun ensimmäisenä kokonaisena viikkona kansalaisopistojen käsityönopettajia kokoontui Jyväskylään opettamaan toisiaan. Kädentaitojen opettaminen vaatii jatkuvaa alan seuraamista ja täydennyskoulutusta. Tämän takia päätoiminen taitoaineosaston henkilökunta lähti kurssille Jyväskylään oppimaan uusia tekniikoita ja opettamaan toisia opettajia.

Kurssia on toteutettu eri puolilla Suomea jo seitsemän vuoden ajan. Jokainen osallistuja tuo tullessaan etukäteen sovitun aiheen ja opettaa sen toisille kolmen oppitunnin opetustuokiossa. Aiheita on paljon ja siinä ehtii aloittaa työn tai tehdä kokeiluja myöhemmin toteutettavaksi. Samalla opitaan uutta, vaihdetaan kuulumisia ja ideoita sekä kaikenlaisia arkityöhömme liittyviä asioita.

Palokan-koulukeskus-taidon-kierrätystä-kädentaitojen-opettajat-Jyväskylässä
Palokan koulukeskus kevätauringossa (kuva Annamari Pyöriä).

 

Jyväskylän kansalaisopisto toimi kurssin järjestäjänä ja suunnittelijaopettaja Eija Aitola oli vastuussa käytännön järjestelyistä. Kurssipaikkana oli Palokan koulukeskus, jossa kurssi pidettiin niin kansalaisopiston kuin koulunkin taideluokissa. Luokkatilat olivat ihanteelliset erilaisten tekniikoiden työstämiseen ja luokkien välissä sijaitsevat värjäystilat sekä muut märkätilat toimivat hyvin.

Kaija Huhtinen, emerita käsityönopettaja RaJuPuSu kansalaisopistosta, on kurssi-idean alkuunpanija ja ensimmäisten kurssien järjestäjä. Kaija oli nytkin mukana kurssilla innostamassa ja ideoimassa sekä opettamassa Chenille-tekniikan sovelluksia.

Chenille-tekniikka-t-paidoista-kädentaitojen-opettajat-taidot-kiertoon-Jyväskylässä
Chenille -tekniikan sovellus t-paidoista, mallityö Kaija Huhtinen (kuva Sari Kymäläinen).

Kurssin anti eli mitä uutta opimme?

Me saimme kurssilta paljon ideoita tulevalle lukuvuodelle, ideat vielä kehittyvät kesän aikana ja syksyllä tämä kaikki saadaan opetukseen mukaan!

Opetusaiheet olivat mielenkiintoisia, kaiken kaikkiaan mukana oli 19 erilaista sovellusta tai tekniikkaa. Erityisesti mieleen jäivät laminoidut tarjottimet, erikoismateriaali Terial Magic sekä huovutetut pussukat.

Laminoituihin tarjottimiin valitaan ensin pohjakangas, jonka päälle voi asettaa nyplättyjä, virkattuja tai neulottuja pitsejä. Lisäksi eri tavoilla kuvioituja kankaita ja kuvia voi käyttää tarjottimen pohjana. Pohjakankaina käytetään mielellään luonnonkuituja; puuvillaa, silkkiä tai pellavaa.

laminoitu-tarjotin-pohjakangas-taidot-kiertoon-kädentaitojen-opettajat-Jyväskylässä
Laminoituja tarjottimia: sininen Annamari Pyöriän ja vihreä Sari Kymäläisen valmistama (kuvat Sari Kymäläinen).

 

Terial Magic –kankaan kovetinta käytetään muun muassa konekirjonnan tukimateriaalin korvaamiseen, kankaan vahvistamiseen esim. origamimallien taittelussa ja kankaan kovettamiseen siten, että sille voi tulostaa kuvan tavallisella tulostimella. Suihkutettava neste tunkeutuu kankaan kuituihin ja muuttaa kankaan purkautumattomaksi, paperimaiseksi materiaaliksi.

ruusut-origamitaittelulla-kädentaitojen-opettajat-Jyväskylässä
Ruusut origamitaittelulla -mallityön kangas on käsitelty Terial Magickillä. Mallityö ja kuva Sari Kymäläinen.

 

Huovutetuissa pussukoissa harjoiteltiin saumattoman tuotteen valmistamista ja erilaisia pintakuviointitapoja. Huovuttaen tehtiin kännykkäpussukoita ja pikkulaukkuja.

huovutettu-pikkulaukku-Inkeri-Linna-kädentaitojen-opettajat
Saumatonta huovutustekniikkaa käyttäen tehty pikkulaukku, Inkeri Linna, Keuruun kansalaisopisto (kuva Sari Kymäläinen).

 

Tilkkutekniikoita opittiin laajasti. Opittavana olivat katoavat blokit mm. katoava tuulimylly, tiimalasi ja neljän palan blokki sekä yhdeksän palan pasianssi. Variaatioiden määrä, joita näillä tilkkutekniikoilla voidaan tehdä, on runsas.

Katoavat-blokit-tilkkutekniikka-kädentaitojen-opettajien-tiedot- ja-taidot-kiertoon-Jyväskylässä
Katoavat blokit -mallityö, Sari Wenning, Jokioisten kansalaisopisto (kuva Sari Kymäläinen).

 

Itse opetimme kirjansidontaa ja värjäystä amerikkalaisilla KoolAid –mehujauheilla. Nämä olivat myös suosittuja opetusaiheita ja kokeiluja tehtiin runsaasti.

KoolAid-mehyvärjäys-taidon-kierrätystä-kädentaitojen-opettajille-Jyväskylässä
KoolAid –mehuvärjäyksen opetusta (kuva Sari Kymäläinen).

 

Jokaisen päivän lopussa oli kurssipäivän arviointia ja keskustelua onnistumisista ja oivalluksista. Samalla käytiin läpi seuraavan päivän tekniikat ja mitä tarvikkeita olisi hyvä olla mukana.

Viimeisenä kurssipäivänä rakennettiin viikon aikana tehdyistä töistä näyttely, jolloin työt kuvattiin sekä keskusteltiin töiden tekemiseen liittyneistä ideoista ja kokemuksista.

 

Lopputunnelmia

Tunnelma kurssin aikana oli innostunut ja motivoitunut. Kaikki opettajat olivat valmistautuneet hyvin omaan opetettavaan tekniikkaan ja esillä oli runsaasti mallitöitä. Kädentaitojen opettajan on erittäin hyödyllistä välillä hypätä myös opiskelijan rooliin ja seurata muiden opettajien opetusmenetelmiä.

Taidon ja Tiedon -kurssin mahtavan annin lisäksi ehdimme tutustua ja myös ihastua Jyväskylään. Erityisesti suosittelemme Jyväskylässä tutustumaan Suomen käsityön museoon (www.craftmuseum.fi) sekä Toivolan Vanhaan Pihaan, jossa on käsityöläisten työpajoja sekä käsityömyymälöitä (www.vanhapiha.fi). Jyväskylä on kaunis kulttuurikaupunki upeine järvi- ja puistomaisemineen.

 

Palokan-koulukeskus-taidon-kierrätystä-kädentaitojen-opettajille-Jyväskylässä
Yleistunnelmaa kurssilla.
taidon-kierrätystä-kädentaitojen-opettajille-Jyväskylässä
Jyväskylän satama-aluetta ilta-auringossa (kuva Sari Kymäläinen).

 

Kirjoittajat: Sari Kymäläinen ja Annamari Pyöriä

Kommentoi artikkelia