Hiiden Opisto 75v

75v-juhlavuosi: Opettajana Hiiden Opistossa – Kati Heikkinen

Hiiden Opisto täyttää 75-vuotta. Ensimmäiset kosketukseni opiston toimintaan on 35-vuoden takaa. Äitini ompeli vaatteita perheelle ja osallistui opiston ompeluryhmään. Olin mukana sovittamassa tulevia vaatteitani. Äidin käsityötaito on periytynyt. Käsityö on ollut aina lempiaineeni koulussa ja jatkoin alan opintoja peruskoulun jälkeen aina Vaatetusalan Artenomin tutkintoon asti. Nyt on takana 17 vuotta Lohjan teatteriin puvustajana. Luova käsillä tekeminen on osa minua. Hiiden Opiston monipuolisesta kurssivalikoimasta löytyy runsas valikoima erilaisia käsityötekniikoita. Itse olen osallistunut opiston jazztanssi, vatsatanssi, pilates, värjäys ja englannin kursseille. Juuri tänä juhlavuonna olen saanut mahdollisuuden kokemukseen Hiiden Opiston opettajana ja ensimmäinen kurssini Kokeileva kankaanpainanta on ohi. Aivan huikeaa ja niin taitavia ja mukavia opiskelijoita.

Leimasinpainanta kokeiluja

Kankaanpainanta on aina kiinnostanut minua. Teatteripuvustajan työssä se on lisännyt mahdollisuuksiani vaikuttaa vaatteen ja kankaan ulkonäköön. Olen voinut tehdä juuri haluamani näköistä kangasta tai lisätehosteita vaatteisiin. Muokata valmiita vaatteita käytetyn ja suttuisen näköiseksi. Kankaanpainanta tarjoaa myös mahdollisuuden hyödyntää ja yhdistää useampia tekniikoita ja painomateriaaleja. Kun päätin ryhtyä taiteilijaksi, löysin kankaanpainannan taas uudelleen. Omilla kankaanpainokursseilla haluan jakaa osaamistani eri tekniikoista ja materiaaleista ja kannustaa kurssilaisia löytämään oman luovuutensa. Perustekniikoista on hyvä lähteä liikkeelle ja kun ne ovat hallussa voi sitten vapauttaa mielikuvituksensa ja lähteä kokeilemaan ja yhdistelemään. Tärkeintä on tekemisen ilo. Aina lopputuloksesta ei tule juuri sellaista kuin aluksi suunnitteli, koska matkan varrella siitä saattaa syntyä jotakin vielä parempaa.

Kokeileva kankaanpainanta kurssilla lähdimme liikkeelle leimasinpainannasta kokeilevien tekniikoiden kautta painokaavion ja paperikaavion käyttöön. Tutustuimme kuulto, peitto ja helmiäispastoihin sekä lämpöliimapasta folio ja flock painatuksiin.

Leimasinpainanta kokeiluja

 

Upeita muotoja

 

Opisto on mukana Hinku-hankkeessa, jonka tavoitteena on sitouttaa kunnat tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä 2007 tasosta vuoteen 2030. Hinku-hanke on yksi opiston teemoja lukuvuotena 2019-2020. Omat kurssilaiseni olivat hyvin sisällä tässä kierrätys ajatuksessa. Vanhat teepaidat, hupparit, lakanat ja kangastilkut saivat uuden elämän painokuvioilla. Pahemmin ei painovärejä jäänyt yli, kun ne käytetiin joko omassa tai kaverin työssä.

Kokeilevaa kankaanpainantaa

Kurssilla parasta olivat oppilaat ja heidän työnsä. Aivan mielettömän hienoja töitä. Seuraava kurssini Visuaalisen tekstiilin luominen on keväällä 10.2-23.3.2020. Kurssilla on tarkoitus yhdistää kankaanpainantaa ja kirjontatekniikoita. Toteuttaa visuaalinen tekstiili esim. taulu tai tyynynpäällinen. Olen jo alkanut kerätä ideamateriaalia kurssilaisille. Ajatuksena on, lähteä kokeilemaan niitä juttuja joista innostuu tai jotka kiinnostavat.

Pääasia on, että jokainen saa mahdollisuuden kokeilla, oppia, löytää ja kehittää omaa luovuuttaan.

 

Nähdään kurssilla!

Teksti ja kuvat: Kati Heikkinen

 

Ilmoittaudu Kati Heikkisen seuraavalle kurssille täältä: Visuaalisen tekstiilin luominen, kevät 2020

 

Kommentoi artikkelia