Kevät on monella tapaa juhlavaa aikaa. On mahtavaa seurata, miten luonto heräilee ja alkaa avautua. Lisäksi kesän lähestyessä, ja Hiiden Opiston kauden lähestyessä loppuaan, monenlaisia näyttelyjä ripustetaan esille. Näyttelyt ovat hienoja kokemuksia niin sen tekijälle kuin niiden kävijällekin, toisten tekemät työt inspiroivat ja herättelevät uusia ajatuksia. Mutta tiesitkö sen, että taide on myös ihan tutkitusti hyödyksi terveydellesi?
Maailman terveysjärjestö WHO.n marraskuussa 2020 julkaisemassa raportissa ”Arts and health”, on tutkittu taiteen vaikutuksia terveyteen pohjautuen yli 200 kirjallisuuskatsaukseen ja yli 3 000 alan tutkimukseen. Raportin mukaan terveys on monisyinen tapahtumaketju, jonka lähtökohtana on holistinen eli kokonaisvaltainen ihmisenä oleminen ja eläminen. Hyvä terveys koostuu fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen puolemme kohtaamisesta suhteessa eri elämäntilanteisiin ja elintapoihin.
Taiteen terveysvaikutuksista ei suinkaan hyödy vain taiteen tekijä, eikä taide käsitteenä tarkoita pelkkää kuvataidetta. Varmaan osa-alueita on kymmeniä, mutta kyseisessä raportissa taide on jaettu viiteen kategoriaan;
- Esittävä taide kuten musiikki ja tanssi
- Visuaalinen taide, design ja käsityöt
- Kirjallisuus, kirjoittaminen ja lukeminen
- Käynnit kulttuuritapahtumissa ja museoissa
- Digitaalinen ja elektroninen taide.
Psyykkinen puoli nauttii mielikuvituksen kutittelusta ja aistien aktivoitumisesta
Muistattehan sanonnan ”Lapsi on terve, kun se leikkii? Vireä ja utelias mieli on myös terveen aikuisen merkki, ja juuri tässä auttaa ihana taide. Taidenäyttelyissä vierailu tai taiteen tekeminen tarjoilee esteettisiä ja emotionaalisia elämyksiä ja mielikuvia. Kun mielikuvitusta ruokkii monipuolisesti aukeaa mahdollisuuksia uusiin, luoviin oivalluksiin. Taide voi toimia myös itsetunnon kehityksen välineenä, sen avulla voi käsitellä tunteita ja valjastaa omia kognitiivisia voimavaroja käyttöön. Taide myös stimuloi meitä älyllisesti.
Fysiologiset ja sosiaaliset hyödyt
Tutkimuksesta käy ilmi että taide rauhoittaa ja aktivoi samalla parasympaattista hermostoa. Taiteen parissa stressihormoni kortisolin taso tasapainottuu ja immuunijärjestelmien ja sydän- ja verenkiertoelimistön toimintakyky puolestaan tehostuu.
Taiteen sosiaaliset vaikutukset puolestaan näkyvät sosiaalisen kanssakäymisen ja tasa-arvon lisääntymisenä. Kuoroon tai taideryhmään kuuluminen lisää yhteisöllisyyttä ja vähentää yksinäisyyttä ja vaikuttaa tätä kautta myönteisesti terveyteen, ja jopa pidentää ikää. Taiteesta ja yhteisestä taidetoiminnasta hyötyvät kaiken ikäiset ihmiset kaikenlaisissa elämäntilanteissa.
Tule sinäkin siis mukaan kevään taidenäyttelyihin! Katso näyttelyt.
Pssst.. Terveydestä ja tasapainoisesta olemisesta puheen ollen: Hyvä elämä -luentosarjan viimeisessä luennossa tiistaina 12.4.2022 käsitellään Unta! Ilmoittaudu mukaan!
Kommentoi artikkelia