lautanauha_tea_rahkamaa_opettaja_hiiden_opisto

Lautanauha – siis mikä?

Ennen vetoketjuja, nappeja ja kuminauhoja tarvittiin jotain millä pitää vaatteet kiinni ja sukat ylhäällä. Näihin ja moniin muihin kiinnitystarkoituksiin käytettiin erilaisia nauhoja ja nyörejä. Lisäksi ihmiset ovat aina halunneet näyttää hyvältä ja erottua joukosta.

Hienoilla nauhoilla on voinut koristautua, osoittaa osaamistaan tai asemaansa.

Nauhoja ja nyörejä saa aikaiseksi yksinkertaisilla tavoilla, vaikka kiertämällä tai palmikoimalla. Mutta jotta voi hienostella, pitää ottaa käyttöön työkaluja. Lautanauhojen tekemiseen tarvitaan työkaluja eli nauhalautoja.

Nauhalaudat ovat useimmiten nelikulmaisia lautoja, joissa on kulmissa reiät. Myös muun mallisia lautoja on käytössä. Laudat voi helposti tehdä itse vaikka maitopurkeista.

nauhalaudat_voi_tehda_maitopurkeista_lautanauha

Lautojen reikien kautta pujotetaan loimilangat ja lautoja kiertämällä langat kiertyvät keskenään. Kullakin kierrolla loimeen syntyy viriö, johon pujotetaan kudelanka. Lautojen avulla siis kudotaan nauhaa.

lautanauhoja-tehdään-nauhalautojen-avulla

Lautanauhatekniikka on hyvin vanha. Arvellaan, että laudoilla on kudottu jo muinaisessa Egyptissä noin 3000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Tekniikka on tunnettu eri puolilla maailmaa ja Suomessakin vanhin hautalöytö ajoittuu 500-luvulle.

Kiinnostuin lautanauhoista, kun törmäsin niihin useassa eri tapahtumassa. Satuin näkemään nauhan kudontaa ensimmäisen kerran vahingossa Talomuseo Glimsissä Espoossa. Siellä nuori tyttö kutoi nauhaa vanhassa tuvassa ja minä ja silloin alakouluikäiset tyttäreni siinä ihmettelimme. Saimme suulliset ohjeet ja menimme kotiin askartelemaan muropaketeista lautoja. Vielä loimme sukkalangasta loimet ja molemmat tytöt innostuivat kutomaan metrikaupalla nauhaa. Se oli helppoa ja hauskaa.

Sittemmin olen nähnyt hienompaa kudontaa esimerkiksi erilaisissa keskiaikatapahtumissa. Huomasin, että vaikeusastetta voi kasvattaa lisäämällä lankoja ja lautoja sekä vaihtamalla lautojen kiertosuuntaa.

Varsinainen innostus nauhoihin syntyi, kun kuulin Maikki Kariston luennoivan lautanauhoista Kansallismuseossa. Maikki on myös kirjoittanut ansiokkaasti lautanauhoista perusteoksen Lautanauhat, joka ikävä kyllä on loppuunmyyty. Lisäksi Maikki on kirjoittanut yhdessä Mervi Pasasen kanssa kirjan Omenaisia ja revonneniä. Kirjat ovat erittäin selkeitä ja havainnollisia ja niiden kanssa on ollut ilo perehtyä aiheeseen tarkemmin ja ajan kanssa. Erityisesti niissä ilahduttaa nauhojen graafinen ohjeistusmenetelmä.

Kokeilin käyttää lautanauhaa pyyheiden ripustimina. Käsin kudotut pyyhkeet kaipasivat mielestäni käsin kudotut pyyhelenkit. Mihin sinä keksisit käyttää lautanauhaa? Koristeeksi, vyöksi, laukun hihnaksi?

lautanauha_monia_kayttotarkoituksia

Haluatko oppia lautanauhakudontaa? Voit tulla lautanauhakudonnan peruskurssille. Inspiraatiolähteenä voit käyttää oheista kirjallisuutta tai vilkaista lisätietoa netistä.

→ Lautanauhakudonnan alkeiskurssi,14.2.-28.3.2018, ke klo 17:30, Lohja, kutomo Merssi

 

Kirjallisuutta

Maikki Karisto: Lautanauhat, suunnittelu ja kutominen

Maikki Karisto, Mervi Pasanen: Omenaisia ja revonneniä, suomalaisia lautanauhoja

Viivi Merisalo: Nauhoja

Lisää tietoa netissä

Tässä on mukava kirjoitus lautanauhojen historiasta:
http://www.avoinmuseo.fi/craftmuseum/kasityonurkka/lautanauhat.php

Mervin ja Maikin facebook sivut:
https://www.facebook.com/Lautanauhat/

Mervi Pasasen sivut, jossa mm. blogi ja ohjeita lautanauhakudontaan:
https://swanrivercrafts.com/

Kuvat ja teksti Tea Rahkamaa, kudonnan ja nypläyksen opettaja

Kirjoittaja on myös käsityöyrittäjä ja aktiivinen Instagramissa nimellä Kudonki

tea_rahkamaa_kudonnan_ja_nyplayksen_opettaja

Kommentoi artikkelia