Ranska-kulttuuriluento-kielten-opiskelu-oppiminen

Kielitaito vahvistuu kulttuurituntemuksen kautta

Maailmanvalloittaja Olli Rantala – Hiiden Opiston kielten kulttuuriluennoitsija

Olli Rantala on Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun kirjastonhoitaja sekä Espoon työväenopiston ranskan ja espanjan tuntiopettaja. Olli Rantala on franko- ja hispanofiili, joka rakastaa ranskalaista ja espanjalaista kulttuuria ja kieltä. Hänen kielivarastostaan löytyy ranskan ja espanjan lisäksi 12 muuta kieltä.

 

Hiiden-Opisto-kulttuuriluennoitsija-kielitaito-Olli-Rantala
Hiiden Opiston kulttuuriluennoitsija ja maailmanmatkaaja Olli Rantalan luennoilla on hauskaa.

Olli Rantalalla on kartallaan 71 nuppineulaa

Seychelles oli 71. maa, jossa Olli on vieraillut. Tavoitettaan ”100 maata elämän aikana” hän ei tavoittele pakkomielteisesti, sillä on paikkoja, joissa hän haluaa käydä aina yhä uudestaan.

Nojatuolimatkalle Seychelleille pääsee 29.9 Nummelassa Hiiden Opiston kulttuuriluennolla: Kreolikieliä ja paratiisin luontoa Seychelleillä. Seychellit ovat sirpale muinaista mannerta, ja omaperäisen kreolikulttuurin ja ranskaan perustuvan paikalliskielen lisäksi saarilla on jännittävä luonto täynnä evoluution oikkuja. Saarilta varhaiset merenkulkijat luulivat löytäneensä Eedenin puutarhan!

Matkoilleen Olli Rantala valmistautuu lukemalla mahdollisimman paljon kirjoja kohteesta. Pikkupojasta asti rakastamiensa karttojen avulla hän rakentaa aivojensa kovalevylle kuvan alueesta jo ennen matkaa.

 

Henkilökohtainen näkökulma luentoja elävöittämässä

Pitämillään kielten kulttuuriluennoilla Olli Rantala pitää tärkeänä henkilökohtaista näkökulmaa ja sen tuomaa jäsennystä asioiden esittelyyn.

Pelkkää faktaahan voi nykyään lukea eri lähteistä, ei sen takia tarvitse luentoa kuunnella. Toivon voivani välittää opiskelijoille oman innostukseni aiheesta, ja uskon, että sitä useat luennoille tulevat etsivätkin. Uusia kiinnostuksen kohteita tai uusia näkökulmia.

Luennoille osallistuminen on myös hyvä tapa nauttia saavuttamastaan kielen osaamisesta ja samalla harjoitella lisää, ainakin kuullun ymmärtämistä. Kieltä ei puhuta tyhjiössä, kielitaitoon tarvitaan kulttuurin- ja maantuntemusta, joita ilman kielitaito jää aika pinnalliseksi. Pidän itse itseäni aika vakavana ihmisenä, mutta opiskelijoilla tuntuu olevan tunneillani hauskaa. Siinä on kai jotain taikaa, valottaa suosittu opettaja metodejaan.

Lukuvuoden aikana päästään nauttimaan kielitaidosta myös seuraavilla luennoilla. Si la France m’était décrite – Miten kuvailisit Ranskaa? -kulttuuriluento vie Pariisin taivaan alle ja Ranskan maisemia ihailemaan. España de los cuentos – Tarinoiden Espanja -kulttuuriluennolla Olli kertoo suomeksi ja espanjaksi värikkäästä historiasta ja anekdooteista.

 

kielitaito-espanja-Olli-Rantala-kulttuuriluento-Hiiden-Opisto
Maisema Espanjassa

 

Kirjoittajat: Marja-Riitta Turunen & Soile Lundqvist (otsikkokuva Soile Lundqvist)

 

Kommentoi artikkelia