Näin-teet-toimintavideon-helposti

Kamera kiertoon! – Näin helposti syntyi Hiiden Opiston toimintavideo

Keep it simple! -lausahdus kuvaa parhaiten Hiiden Opiston Kamera kiertoon! -projektin ideaa. Päätoimisia opettajia ohjeistettiin kuvaamaan Hiiden Opiston kurssitoimintaa paikan päällä – siellä missä toiminta ja palo tekemiseen ovat käsin kosketeltavia eli omilla kursseilla. Kamera kiersi parin viikon välein opettajalta toiselle. Kun videokuvaaja on ennestään tuttu ja turvallinen kurssin opettaja, kuvattavatkin voivat ottaa rennommin kuin jos tehtävään olisi palkattu ulkopuolinen kuvaaja.

Sääntö nro 1: Tee kuvaamisesta vaivatonta

Yksinkertainen ja selkeä ohjeistus ja laitteiden helppokäyttöisyys jättävät tilaa olennaiselle eli kuvaamiselle. Teknisesti vaikea laite latistaa kuvausintoa ja energiaa kuluu epäolennaiseen. Videoklipit tallentuivat yhteen muistikorttiin, jolloin vältyttiin videoiden siirrolta tai jakamiselta omalta laitteelta toiselle.

Tässä projektissa opettajia ohjeistettiin kertomalla, että tärkeintä on:

  1. Huolehtia siitä, että kameran akku on ladattu kuvauksen alkaessa.
  2. Videota kuvataan pienissä pätkissä.
  3. Zoomaus tehdään kameran ollessa TAUKO = STOP -tilassa.
  4. Pyritään vaihtelemaan kuvauskulmaa eli ei oteta kaikkia videopätkiä samasta kohdasta.
  5. Vältetään kameran tärähtelyä kuvauksen aikana. (Tuetaan kamerakättä pitämällä kyynärpäitä kiinni vartalossa. Käden ympärille tuleva remmi säädetään omalle kädelle sopivaksi.)
  6. Jos mahdollista otetaan kuvaa erilaisissa kuvakoissa (ks. Videokuvauksen kuvakoot). Tärkeintä on, ettei rajaa henkilöä kaulan, nilkkojen, polvien tai nivelten kohdalta.

Videokuvausta voi harrastaa kännyköillä, järjestelmäkameroilla tai digitaalisilla videokameroilla. Uusien laitteiden videokuvaustarkkuudet alkavat jo olla päätähuimaavia. Meidän projektia varten ei ostettu uutta kameraa vaan kuvaus tehtiin aiemmin opetuskäyttöön hankitulla FullHD-videokameralla, joka on helppo pitää kämmenellä kuvatessa.

videokuvaus_kamera_kiertoon

 

Sääntö nro 2: Kuvaa materiaalia yllin kyllin

Hiiden Opiston kursseilla kuvattiin n. 130 videoklippiä, joista koostin 2 ja 5 minuutin mittaiset valmiit videot. Runsaan raakamateriaalin videonkäsittely vie tietysti paljon aikaa, kun kaikki videoklipit katsotaan useaan kertaan läpi ja niistä valitaan koosteeseen sopivimmat.

 

Sääntö nro 3: Vältä liikaa kikkailua videonkäsittelyvaiheessa

Videonkäsittelyohjelmilla voi yksinkertaisimmillaan leikata videoklipeistä tarpeettomat osat pois ja asetella videoklipit aikajanalle haluamaansa järjestykseen. Kaikki muu on extraa. Hiiden Opiston lyhyempi, kahden minuutin video on tehty Pinnacle Studio 19-ohjelmalla. Pidempi video Movie Makerillä.

Olen onnekas, sillä minulla on vielä käytössäni opetuksessa sekä kotikoneellani vanha kunnon Windows Movie Maker. Tämä on mahdollista siksi, että käytössäni olevat koneet ovat alkujaan olleet Windows 7, joissa tuo ohjelma oli oletuksena mukana. Uudessa Windows 10-koneessa tätä mainiota ohjelmaa ei ole enää saatavilla. Sen sijaan uudessa Windows 10:ssä (jos siinä on kaikki päivitykset tehty) on uusi yksinkertaisempi videonkäsittelyohjelma Valokuvat-sovelluksen yhteydessä. Tästä ohjelmasta ei moni Windows-käyttäjä tiedä mitään, sillä se tuli vaivihkaa vuoden 2018 päivityksien yhteydessä Windowsiin.

 

Näin syntyi Hiiden Opiston 2 min toimintavideo

  1. Kamera kiersi Hiiden Opiston opettajille kursseilla, joilla olleilta oppilailta pyydettiin kirjallinen kuvauslupa.
  2. Videoklipit katseltiin läpi useita kertoja ja niistä valittiin markkinointia varten sopivimmat pätkät. Koska materiaalia jäi paljon käyttämättä, sitä jää varalle myös muihin tuotoksiin. Esim. kädentaitojen materiaalista voisi helposti koota lyhyitä ohjevideoita.
  3. Video käsiteltiin Pinnacle Studio 19 -videonkäsittelyohjelmassa.
    • Videoklippejä leikattiin, jotta hyvä fiilis ja olennainen informaatio tuli mukaan videoprojektiin.
    • Videoklippien väleihin lisättiin kuvia ja tekstiä, jotka oli käsitelty Canva-palvelussa. Värimaailma noudatti Hiiden Opiston markkinointisuunnitelman värejä, jotta videossa olisi näkyvissä Hiiden Opiston tunnistettavat elementit.
    • Yksinkertaisia siirtymiä käytettiin videoklippien väleissä.
    • Videoon lisättiin ilmaista musiikkia taustalle. Tekijän toivomuksesta musiikin lähde mainittiin valmiin videon lopputekstissä.
    • Joissakin videoklipeissä jätettiin videon alkuperäinen ääni mukaan ja musiikkia vaimennettiin vastaavasti.
  4. Valmis videotuotos jaettiin Hiiden Opiston Facebook-sivustolla (HUOM! Videon suora lataus Facebook-päivitykseen on parempi kuin videolinkki).
  5. Video ladattiin Vimeo-palveluun (maksullinen Vimeo Pro-lisenssi), josta se jaettiin linkin avulla kaikille työntekijöille ja upotettiin joillekin Hiiden Opiston nettisivuille.

 

 

Teksti ja kuvat, Eija Terävä

Kommentoi artikkelia