Wetterhoffin myymälä käsityöretki Hiiden Opisto

Inspiraatiota ja design-ostoksia

Lauantaiaamuna 30.9. lähdimme Lohjan kirkkokentältä innokkaiden kädentaitojen opiskelijoiden kanssa kokopäiväretkelle, Sari Kymäläinen matkanjohtajana. Ensimmäisenä vierailimme Iittalan Designmuseossa, Orvon tilan vanhassa navetassa. Opas kertoi meille Iittalan lasihistoriasta; kansainvälisesti tunnetuista taide-esineistä sekä merkittävistä sarjatuotteista 1800-luvulta nykypäivään. Perusnäyttelyssä on pääosassa suomalaisen muotoilun kulta-aika mukanaan Tapio Wirkkalan ja Timo Sarpanevan keskeiset teokset. (www.iittalalasimaki.fi)

Seuraavana matkasimme lounaalle Akaalle, Ellilän kievariin, jossa meille oli katettuna maittava pitopöytä. Tila oli nimetty vuonna 1630 Elliläksi ja emännän mukaan paikalla on ollut asutusta jo 1500-luvulla. Pitopöydän erityisiä herkkuja olivat kievarin oma fenkolileipä sekä murea lihapata. (www.ellilankievari.fi)

Akaalla sijaitsee myös Toika-myymälä, jonne matkasimme lounaan jälkeen. Toikan toimitusjohtaja, Jukka Yrjölä, kertoi ryhmällemme perheyrityksen historiasta ja toiminnasta nykypäivänä. Toikalla on myynnissä erilaisia kudonta-, kehruu-, huovutus-, nypläys- ja tuftausvälineitä. Retkeläiset ostivat runsaasti lankoja ja matonkuteita käsityöharrastuksiinsa. Toikalla oli myös esillä ATK-kangaspuut, jollaiset meidän opiston kudonnan opiskelijoilla on käytössä Merssissä. (www.toika.com)

 

Toika-myymälä käsityretki Hiiden Opisto
Hiiden Opiston käsityöretkellä tutustuttiin Toika-myymälään.

 

Matkamme jatkui Toikalta Hämeenlinnaan, Wetterhoffin taloon, mikä on nykyään luovien alojen yritysten keskus, jossa Fredrika Wetterhoffin perintö elää edelleen. Fredrika (1844-1905) omisti elämänsä vähävaraisten tyttöjen kouluttamiseen ja perusti Hämeenlinnaan tyttöjen työkoulun vuonna 1885. Olimme ostoksilla Wetterhoff-myymälässä sekä kahvilla tunnelmallisessa Cafe-Hoffissa. (www.wetterhoff.fi)

Sokerina pohjalla kävimme vielä katsomassa Kantolan muraalia Hämeenlinnassa. Australialainen, Guido van Helten on maalannut viljasiiloihin taideteokset 56 metrin korkeuteen, mikä on pohjoismaiden korkein muraali. Nainen ja kaksi lasta, olivat vaikuttavia ja käsittämättömän hienosti tehtyjä, massiivisia taideteoksia.

 

Kantolan muraali käsityöretki Hiiden Opisto
Kantolan muraali

 

Iloinen puheensorina kuului linja-autossa kotimatkalla, kun retkeläiset keskustelivat kokemuksistaan ja ostoksistaan. Taidamme tästä lähtien tehdä syksyisestä käsityöretkestä mielenkiintoisiin kohteisiin vuosittaisen tradition.

 

Teksti ja kuvat Sari Kymäläinen

Kommentoi artikkelia