Hyvinvointi koostuu monesta eri osasesta. Kenties yksi merkittävimmistä hyvinvoinnin rakennuspalikoista on se, että tietää millainen tyyppi itse on. Kansalaisopistojen kurssit ja opiskelu ovat hienoja välineitä itsetutkiskeluun. Siinä missä toinen syttyy käsillä tekemisestä, toinen taas rentoutuu opiskelemalla uutta kieltä. Joku rakastaa höpötellä ja toinen viihtyy hiljaisuudessa. Omien vahvuuksien ja herkkyyksien tunnistaminen ja vaaliminen, sekä omien rajojen vetäminen ovat jokaisen meidän oikeus.
Yksi merkittävä keino itseen matkustamiseen on taide. Maija Junno, kuvataiteen opettaja ja näyttelijä, opiskelee parhaillaan Roiha-instituutissa taideterapeutiksi ja opettaa Hiiden Opistolla mm. keväällä toista kertaa pidettävää Minuuteni kuvat –kurssia. Kurssilla tutustutaan erilaisten tehtävien ja tekniikoiden kautta omaan luovuuteen ja herkkyyteen. Hiiden Opiston suunnittelija Netta tavoitti Maijan vastailemaan muutamaan hyvinvoinnin kysymykseen.
N: Hei Maija! Aloitetaan näin: millainen kurssi on Minuuteni kuvat? Nimi on aika raflaava, tuntuu että nyt ollaan kiinni aika syvällisissä jutuissa.
M: No hei! Kurssi on juuri niin syvällinen kuin opiskelija itse haluaa. Pelkkä luovuuden herättelykin riittää- jokainen poimii matkalta juuri sen minkä tarvitsee. Minuuteni kuvat on lyhyesti sanottuna kurssi, jolla keskitytään jokaisen kurssilaisen vahvuuksiin ja itsetuntemukseen kuvallisen työskentelyn kautta. Käytämme kurssilla ekspressiivisen taideterapian menetelmiä, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että harjoitteissa käytetään ei taiteenlajien lähestymistapoja – esimerkiksi yhtä lailla kuvallista kuin kirjallistakin ilmaisua asioiden tutkimiseen. Myös kehollisuus on kurssilla vahvasti läsnä.
N: Omaan luovuuteen ja herkkyyteen tutustuminen kuulostaa mahtavalta, mutta entäs kun kurssikuvauksessa kerrotaan, että kurssilla käytetään ekspressiivistä taideterapiaa. Se kuulostaa vaikealta. Voiko sinne tulla kuka vaan, pitääkö osata maalata ja mitä ihmettä oikeastaan on ekspressiivinen taideterapia, Maija?
M: Ekspressiivinen taideterapia on siis monitaiteista yhdistäen eri taiteiden ja ilmaisun tapoja. Minuuteni kuvat -kurssilla käytämme sujuvasti sekä kuvaa että kirjoittamista ilmaisun välineinä. Myös kehollisuus on vahvasti läsnä. Ekspressiivinen taideterapia ei edellytä aiempaa harrastuneisuutta tai osaavuutta, vaan sopii ihan kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tutkimaan itseään taiteen kautta.
N: Kurssi kuulostaa sellaiselta, että ihmettelen nyt aika paljon, että en ole jo käynyt sitä. Millainen vastaanotto kurssilla on ollut?
M: Vastaanotto on ollut hyvin positiivinen. Kurssilaiset kertoivat oman luovuuden lisääntyneen ja kuvan tekemisestä tulleen aiempaa luontaisempi tapa rentoutua ja tutkiskella itseään. Kurssilla myös ryhmän merkitys on tavanomaistakin tärkeämpi, sillä toisilta saatu palaute tai muiden tapa nähdä juuri sinun työsi voivat avata näkyviin jotain odottamatonta ja samalla arvokasta. Myös se, kun itse näet muiden töitä ja kuulet heidän kokemuksiaan tekemisen prosesseista rikastuttaa ja syventää parhaimmillaan sinunkin työskentelyäsi taiteessa ja itsessäsi.
N: Kävisikö tämä ihan säännölliseksi harrastukseksi? Voiko kurssille tulla monta kertaa?
M: Kurssille voi tietysti tulla monta kertaa, mutta kannattaa kuitenkin tykönään punnita, josko odottaisi vaikka yhden välivuoden verran ennen paluuta. Monet taideterapian prosesseista käynnistyvät tai muotoutuvat vasta ajan kanssa kurssin jo päätyttyä. Itselle kannattaa antaa aikaa. Jokaisella on kuitenkin oma tarinansa ja tilanteessa, eli yksiselitteistä ei:tä en tässä kuitenkaan halua korostaa. Jos harkitsee uusintakierrosta heti perään, voi vaikka soittaa minulle ja jutellaan yhdessä jatkosta.
N: Hiiden Opisto on kansalaisopisto ja sen tavoitteena on vapaan sivistystyön lain mukaan edistää ihmisten monipuolista kehittymistä, hyvinvointia sekä kansanvaltaisuuden, moniarvoisuuden, kestävän kehityksen, monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden toteutumista. Miten sinä näet kansalaisopiston tärkeyden hyvinvoinnin palasena?
M: Olen henkeen ja vereen kansalaisopistoihminen jo toisessa polvessa. Edesmennyt äitini harrasti intohimoisesti kudontaa, siispä jo lapsena näin ja tunsin, miten hyvää käsillä tekeminen hänelle teki. Oli aina juhlava hetki, kun jotain hänen tekemäänsä lopulta tuli kotiin ja käyttöön. Minulla on vieläkin tallessa hänen tekemiään raanuja ja aarteena juuri minulle kudottu villapeittokin.
Minuuteni kuvat –kurssi täyttyi ääriään myöten haastattelun julkaisuhetkellä. Aina kannattaa kuitenkin ilmoittautua jonoon ja seurata tarjontaa. Hyvinvoinnista kiinnostuneelle on tänä vuonna tarjolla erityisiä herkkupaloja:
Elämäntavat remonttiin -kurssilla lisätään terveyttä ja liikettä arkeen ja tehdään elämäntapamuutosta myös ajatusten tasolla.
Hyvä elämä -luennoilla avataan hyvinvoinnin peruspilareita.
Tule Hiiden Opistoon voimaan hyvin!
Teksti Hiiden Opiston suunnittelija Netta Ahola-Joutsen
Kommentoi artikkelia