Hiiden Opiston kursseilta apu kaamosväsymykseen?

Kaamosaika on alkanut. Pimeä ja märkä marras saattaa väsyttää ja jumiuttaa sohvan nurkkaan, ja synkän sään myötä oma hyvinvointi ja jaksaminen voi joutua koetukselle. Opiskelu kansalaisopistossa voi toimia tehokkaana vastalääkkeenä pimeydelle. Itsensä kehittäminen ja uuden oppiminen on aina mukaansatempaavaa ja harhauttaa ajatuksia pois kurjasta vuodenajasta. Varsinaisena valohoitona oma kurssi toimii varsinkin silloin kun lähtee tekemään e-tekstiilejä.

Mitä ihmeen e –tekstiili?

Hiiden Opistossa marraskuu alkoi loisteliaasti, kun Valovoimaiset tekstiilit –kurssilla valmistettiin valaisevia tekstiilejä. E-tekstiilit eli elektroniset tekstiilit ovat siis tuotteita tai teoksia, joissa yhdistetään elektroniikkaa tekstiilimateriaaleihin. Kurssilla ideoitiin, suunniteltiin ja valmistettiin yksinkertainen e-tekstiilituote käyttämällä sähköä johtavaa ompelulankaa, led-valoja, ommeltavia kytkimiä ja virtalähdettä. Samalla kurssilaiset oppivat virtapiirin toiminnan perusteet.

Kurssin opettajana toimi Riina Turkki, joka kokeili e-tekstiilien valmistusta jo yliopistossa.

– Koulussa tutustuttiin ajankohtaisiin tekniikoihin ja sieltä tämä osaaminen tuli. Tekstiilit rakennetaan niin, miten yleensäkin elektroniikassa mennään, eli rakennetaan virtapiiri. Perusosat ovat virtalähde, joka tässä tapauksessa on siis paristo, kytkin ja led. Nämä kaikki yhdistetään sähköä johtavalla ompelulangalla. E-tekstiilejä voi ihan oikeasti käyttää, ne eivät ole painavia eivätkä komponentit vie paljoa tilaa, mutta sitä kannattaa vähän miettiä valmistettavaa tuotetta valittaessa, että paristoja ei voi laittaa pesukoneeseen, eli vaatteen huolto voi olla haastavaa.

Tonttulakin valot ohjelmoitiin syttymään liikkeestä.

E-tekstilit tarjoavat haastetta monipuolisesti

Kurssi pidettiin Hiiden Opistolla ensimmäistä kertaa, ja kurssilaiset saivat itse päättää, millaisen tekstiilin he tahtoisivat valmistaa. Kyseessä oli viikonlopun mittainen lyhytkurssi, ja vaikka kaikki työt eivät ehtineet ihan valmiiksi, niin kaikki opiskelijat ehtivät kuitenkin saada elektroniikkapuolen toimimaan. Kurssilaiset innostuivat Riinan mukaan kovasti aiheesta ja jatkokurssiakin jo kyseltiin

-Vielä ei kyllä ole ollut opiston kanssa puhetta, mutta mieluusti opetan uudestaan. Kurssilaisilla tuli kauhea innostus päästä tekemään vaativampia elektroniikkakytkentöjä, hän kertoo.

-Ja onhan tämä kurssi hieno mahdollisuus kaikenlaisille opiskelijoille, koska sitä voi lähestyä eri kantilta. Jos on sähköosaamista, voi kurssiin suhtautua tekstiilipuolen osaamista vahvistavan kurssina. Vahva tekstiiliosaaja voi taas innostua kovastikin teknisestä tekemisestä.

– Tällä kurssilla oli yksi oppilas, joka ei ollut kovin kiinnostunut tekstiilin työstämisestä. Hänen kanssaan keskityttiin sitten enemmän tekniseen puoleen. Tilasimme hänelle nk. mikrokontrollerin, eli ohjelmointialustan ja hän sitten valmisti tonttulakin, johon hän sitten ohjelmoi ledit syttymään liikkeestä. Saatavilla on kaikenlaisia antureita, jotka reagoivat vaikka ääneen tai valoon, Riina avaa kurssin monipuolisuutta.

Tällä kurssilla todellakin mielikuvitus on rajana työ voi olla asuste, seinävaate tai vilkkuva ratinlämmitin. Mahdollisuudet ovat monet ja mielikuvittelu ja haaveilu jos mikä lisää hyvinvointia ja jaksamista. Säteilevää marraskuuta kaikille!

 

Virtapiirin voi rakentaa melkein mihin tekstiiliin tahansa, mutta tekstiilinhuolto voi olla haastavaa.

 

 

Tästä Hiiden Opiston sivuille. 

Teksti Netta Ahola-Joutsen, Hiiden Opiston suunnittelija.

Kommentoi artikkelia