Hiiden Opiston käsityöretki Forssaan ja Somerolle 2018

Hiiden Opiston käsityöretki 29.9.2018 Forssaan ja Somerolle

Matkamme alkoi Lohjan Kirkkokentältä aamulla klo 8, Sari Kymäläisen toimiessa matkanjohtajana, ja jatkoimme matkaa ottaen kyytiin retkeläisiä myös Nummelan linja-autoasemalta. Ajoreittimme kulki Karkkilan kautta Forssaan, jonne saavumme noin klo 9.30. Forssassa tutustuimme museon amanuenssin Asta Louhelon ja museonjohtaja Kati Kivimäen opastuksella kävelykierroksella kauniiseen Kehräämöalueeseen sekä mielenkiintoiseen Forssan museoon.

Forssan historia on hyvin mielenkiintoinen. 1800-luvun alkupuolella paikkakuntaa nimeltä Forssa ei ollut olemassakaan. Oli vain 9 talonpoikaiskylää, jotka sijaitsivat Tammelan Pyhäjärvestä alkunsa saaneen Loimijoen varsilla.

1830-luvulla Jokioisille saapui nuori mies Tukholmasta. Hän oli Axel Wilhelm Wahren, värjärikisälli joka jätti taakseen epäonnisen liikesuhteen Kungsholmenissa sijainneessa lankavärjäämössä.

Wahren vuokrasi Jokioisten isännältä verkatehtaan ja sai sen kukoistamaan. Vuonna 1845 hän vuokrasi Linikkalan kyläläisiltä myllyoikeudet Loimijoen Kuhalankoskeen ja vuonna 1847 Wahren perusti kosken rannalle puuvillakehräämön. Sen nimeksi tuli ”Forssa” eli koski.

Forssa syntyi kangasteollisuuden ympärille.

Wahren perusti alueelle myös puuvillakutomon, lankavärjäämön, kankaanpainamon ja useita muita teollisuuslaitoksia. Hän osti kartanoita ja muutti ne kannattaviksi suurmaatiloiksi. Wahren sai aikaan sen, että erilliset maaseutukylät tiivistyivät yhdeksi tyykikyläksi. Hän perusti Forssan.

Seuraavaksi siirryimme linja-autolla Kutomoalueelle, jossa kävimme ostoksilla Finlaysonin tehtaanmyymälässä. Vierailimme myös Rykkerissä, Suomen ainoassa laakapainossa. Rykkerin naisyrittäjät, Outi Saaristo, Marjut Pylkkänen-Kujamäki ja Karita Stenfors-Setälä, suunnittelevat ja valmistavat kotimaisia designkankaita ja niistä edelleen vaatteita ja sisustustuotteita. Saimme seurata työnäytöstä designkankaan painamisesta sekä tutustua myymälän tuotteisiin.

Herkullisen lounaan nautimme Ravintola Vorssan Vapriikissa, joka on Finlaysonin entinen henkilöstöruokala ja henkii vanhan ajan tunnelmaa. Runsaan lounaspöydän jälkeen matkamme jatkui Somerolle.

Somerolla vierailimme ensin Someron langassa. Erilaisia matonkuteita, kankaankudonnan lankoja sekä kankaita ja ompelutarvikkeita löytyi retkeläisten ostoskasseista. Seuraava kohteemme Somerolla oli Pellavakeskus, joka on paikallisten ja lähialueen toimijoiden suoramyyntimyymälä. Myymälässä on myynnissä erilaisia käsityötuotteita mm. tekstiilejä, keramiikkaa, lasitöitä, puutöitä, kynttilöitä ja kortteja. Pellavasta valmistettuja tuotteita löytyy useita; mm. sisustus- ja saunatekstiilejä, lasten ja naisten vaatteita. Pellavakeskuksessa on tuotteita yhteensä 100:lta eri tekijältä.

Ennen kotiinlähtöä kävimme Somerolla myös kahvilla Cafe Rose:ssa, jossa nautimme kahvin/teen kanssa britakakkua tai suolaisena vaihtoehtona fetaparsa piirakkaa. Molemmat olivat erittäin herkullisia ja Cafe Rose viehättävä kahvila.

Iloinen puheen sorina täytti linja-auton kotimatkalla. Olimme nähneet ja kokeneet mielenkiintoisia kohteita sekä tehneet hyviä ostoksia. Onnistuneen retkipäivämme kruunasi aurinkoinen sää.

Teksti ja kuvat, Sari Kymäläinen

Kommentoi artikkelia