Hiiden Opiston hyvän mielen joululahjavinkit

Joulun valmistelut ovat juuri nyt täydessä vauhdissa, tai ainakin alkamaisillaan. Joulun paras tunnelma syntyy eri tekijöistä, mutta yleistäen voisi ehkä sanoa, että hyvä joulu syntyy perinteistä, pysähtymisestä ja perheen kanssa vietetystä ajasta. Moni haluaa myös antaa läheisilleen lahjoja. Lahjan antaminen ilahduttaa sekä lahjan antajaa, että sen saajaa, mutta mitä jos lahjaideaa ei vaan synny?

Ihan ensin otetaan vähän happea. Mikä tekee lahjasta merkityksellisen, miksi lahjoja ylipäätään annetaan? Lahja kertoo välittämisestä ja siitä, että lahjan saaja on ollut ajatuksissa. Nykyisin on myös hyvä ajatella asiaa jouluaattoa pidemmälle. Millainen lahja olisi ekologinen ja tulisi oikeasti käyttöön eikä jäisi tarpeettomana lojumaan nurkkiin? Onneksi meillä Hiiden Opistolla riittää ideoita! Nappaa viiden hyvän mielen joululahjanvinkin joukosta paras tai käytä vaikka kaikkia ilahduttaaksesi rakkaimpiasi. Jos et tänä vuonna huomannut hyödyntää kurssitarjontaamme pukinkonttia silmällä pitäen, ei hätiä, ota vinkit talteen ensi vuotta varten tai tule mukaan jo kevään kursseille ja ole tulevien joululahjojen (tai muiden lahjojen!) suhteen omavarainen ja ajoissa valmiina.

 

1. Käsintehty saippua

Hyvä lahja on sellainen, joka tulee varmasti käyttöön. Käsintehty saippua on takuuvarma lahja melkein ystävälle kuin ystävälle. Se on kaunis ja käytännöllinen, täydellistä. Oman lisämausteensa lahjaan tuo se, jos se on vieläpä itse tehty. Jos tämän tuntuu vähän liian haastavalta kotioloissa toteutettavaksi, voit tulla mukaan Käsintehtyä saippuaa -kurssillemme.

 

Hiiden Opiston kurssilla voi opetella tekemään saippuaa käsin.

 

2. Anna lahjaksi taidetta

Mikä voisi olla henkilökohtaisempaa kuin tämä? Kirjoita runo, sävellä laulu, opettele vesivärimaalausta tai tee vaikka digitaalisella piirustusohjelmalla sarjakuva, joka kertoo ystävästäsi tai ystävyydestänne. Voisiko ystävän uudessa muistikirjassa olla sinun maalaama postikortti kannessa?  Anna itsesi heittäytyä täysillä lahjanantajan rooliin, lahja saa myös kertoa sinusta.

 

Anna ystävälle lahjaksi esimerkiksi muistikirja, johon olet maalannut kannen Hiiden Opiston kurssilla.

3. Joulukoriste lämmittää mieltä vuodesta toiseen

Äkkiseltään joulukoristeen lahjaksi antaminen jouluna voi kuulostaa turhalta, kaikillahan on jo koristeita. Mutta tarkemmin ajateltuna, itsevalmistettu tai huolella valittu joulukoriste on lahjana kestävä ja muistuttaa antajastaan joka vuosi kun joulukoristeet kaivetaan esiin. Vuotuinen kuusenkoriste voi tarjota myös uuden, yhteisen perinteen. Mitä jos kuusenkoristeelle päätettäisiin joka vuosi teema ja paketit vaihdettaisiin glögimukin äärellä? Lopulta joulukuusesi jokainen koriste kuiskaisi oman tarinansa ja sisältäisi oman muistonsa. Tämän vuoden teema voisi olla enkeli. Katso alta ohje itsevalmisteiseen joulukoristeeseen.

Ohje ja enkelin kuva: Riikka Rängman

 

Simpukkaenkeliin tarvitset:

 • simpukan mekoksi
 • niintä, kultalankaa tai –nauhaa siiviksi
 • helmen pääksi
 • ohutta lankaa (esim. kultalanka tai karhunlanka) ripustuslenkiksi
 • halutessasi voit tehdä enkelille hiukset esim. pellavalangasta
 • kuumaliimaa tai pikaliimaa

Näin teet enkelin:

 1. Etsi sopusuhtaiset osat enkeliin.
 2. Tee valitsemastasi siipimateriaalista nippu kierittämällä sitä useampi kierros kolmen-neljän sormen ympärille. Sido keskeltä vahvalla langalla tai ohuella metallilangalla.
 3. Sido ripustuslenkki siipien keskikohtaan, ja pujota siihen päähelmi.
 4. Liimaa kuumaliimalla helmi kiinni siipiin, ja sen jälkeen siipi-pää-setti simpukkaan.
 5. Halutessasi voit koristella enkeliä pienin helmin tai liimata sille hiukset.
 6. Ripusta roikkumaan, ja ihaile <3

4. Ruokalahja ja yhteistä aikaa

Syötävä lahja tulee varmasti käyttöön, eikä jää nurkkiin pyörimään. Ruokalahja onkin mitä mainioin lahja ystävälle tai sukulaiselle, jolla on jo kaikkea. Ruokalahjasta tulee vielä astetta henkilökohtaisempi ja mahtavampi lisäät pakettiin elämyksellistä aikaa kanssasi. Miltä kuulostaisi Sushi- tai Mongolian cooking -verkkokurssi yhdessä ystävän kanssa?

Hiiden Opiston sushikurssilla voi opetella tekemään sushia ja samalla viettää illan yhdessä läheisen kanssa.

 

5. Lahjakortti ei koskaan petä

Lahjakortti tuo lahjan ympärille ilmaa ja vapautta. Lahjakortti myös yleensä tuo arkeen toivotun tauon tai hemmotteluhoidon, mutta hellimistä ja tärkeää palautumista voisi tarjota myös oma harrastus. Ehdotamme tämän joulun ykköslahjaksi lahjakorttia Hiiden Opiston kurssille ja ehkä kaupan päälle lähdet kurssille kaveriksi? Lahjakorttia voi kysellä toimistostamme hiidenopisto@lohja.fi.

 

Rauhallista ja lämmintä joulua kaikille, toivottaa Hiiden Opiston koko väki.

 

 

Teksti Hiiden Opiston suunnittelija Netta Ahola-Joutsen

Kommentoi artikkelia