Aamukahvilla Hiiden Opiston suunnittelijan kanssa: Jaakko Kelaranta, Hiiden Opiston kieltenopettaja tietää saksan kieliopista ja jonglööraamisesta

Hiiden Opisto on toiminut jo vuodesta 2001. Tätä nykyä se toimii Lohjan, Vihdin ja Siuntion alueella. Lukuvuonna 2021-2022 opistolla yli 600 kurssia, melkein 200 tuntiopettajaa ja lähes 4000 opiskelijaa. Huh. Sanoiksi purettuna vaikuttaa aikamoiselta. Kaiken tämän taustalla 12 erilaista ihanaa tyyppiä. Yksi tämän ydinporukan jäsenistä on Jaakko Kelaranta.

Jaakko on espoolainen, sittemmin helsinkiläistynyt saksan ja englannin aineenopettaja, jonka saimme vakinaisiin riveihimme tammikuussa 2022. Ensivaikutelma siihen jo viittasi ja lyhyt aika yhdessä osoitti: Jaakko on helposti lähestyttävä, empaattinen ja rohkea kaveri joka päätyi Hiiden Opiston vastuuopettajaksi tuntiopettajuuden kautta. Hän sai kunnian päästä ensimmäisenä suunnittelijan kanssa aamukahveille.

Tervehdys Jaakko, kiva kun pääsit kahville ja Opistolle! Mikä tuo nuoren miehen pääkaupunkiseudulta Hiiden Opistolle?

– Tuttavani vinkkasi minulle, että Hiiden Opistossa Lohjalla kaivattaisiin uusia tuntiopettajia, ja päätin lähettää hakemuksen. Olin aiemmin samassa kuussa vasta saanut tutkintotodistukseni yliopistolta, ja oltiin keskellä koronakriisiä, joten lähettelin hakemuksia moniin eri paikkoihin ja toivoin, että jossain tärppäisi.

Ja tärppäsi! Meillä onkin ollut tapana haalia tänne timantteja. Ilo oli todellakin meidän puolellamme. Sinä olet siis englannin ja saksan perus- ja jatkokurssien opettaja.

– Joo, aloitin tuntiopettajana syksyllä 2021 ja sitten kun aukesi tämä kieltenopettajan paikka, hain. Ja täällä ollaan.

Jutellaanpa vähän aikuisten opettamisesta, mikä siinä sinua kutsuu, Jaakko?

– Paras juttu ja hetki on se, kun pääsee todistamaan sitä, kun opiskelijat kehittyvät toivomallaan tavalla ja saavat kurssilta juuri sitä minkä takia alun perin ilmoittautuivat. Aikuisten opettamiseen ei kuulu patistamista eikä pakottamista. Ja kun opiskelijat ovat innostuneita ja motivoituneita, opettaminen ei oikeastaan edes tunnu työltä!

Kielten opiskelu ja opettaminen on peruspiirteiltään muuttumatonta. Kielioppi on tietysti kielioppia, eikä se muutu, mistä sinä innostut ammatissasi?

– No, varmaan samasta mistä voi syttyä monessa muussakin ammatissa, aina on mahdollisuus kehittyä ja kasvaa. Hyvä opettaja saa opiskelijansa oppimaan, mutta oppii myös itse samalla jatkuvasti jotain uutta opettajana olemisesta.

Jaakko, satun tietämään että sinusta on aika moneksi. Olen mm. nähnyt kuvia leipomastasi leivästä. Voisinko saada siitä kuvan? Väittäisin sitä omakseni somessa

(nauraa) No innostuin vähän juurileipomisesta tässä korona-aikana. Sille juurelle kävi sittemmin vähän huonosti, se ei toipunut kun pakastin sen.  

Miksi ihmeessä pakastit juuresi?

-No en vaan jaksanut ruokkia sitä kokoajan.

Ymmärrän. Minulla vähän sama juttu kukkien kanssa. Kerro salaisuus jota kaikki eivät sinusta (vielä) tiedä?

-Osaan jonglöörata. Ja tykkään piirtää vettä. Se on jotenkin sellainen oma juttu.

Tässä kieltenopettajan roolissa ainakin jonglööraamisesta taitaa olla aika paljonkin apua. Sinullakin on aika monta hallinnoitavaa kurssia ja toimit vastuuopettajana monelle tuntiopettajalle. Miten pidät kaikki pallot ilmassa?

– No niin, että otan asian kerrallaan. Vaikeinta on tässä vaiheessa vielä hahmottaa roolin kokonaiskuvaa mutta sitäkin taklaan niin että kysyn aina kun eteen tulee uusi asia. Se on osoittautunut hyväksi keinoksi.

Kuulostaa järkevältä! Kiitos tuhannesti haastattelusta Jaakko!

 

 

 

 

 

Kommentoi artikkelia