Aamukahvilla Hiiden Opiston suunnittelijan kanssa; apulaisrehtori Eija Terävä ratkoo mielellään ongelmia

Hiiden Opisto on kansalaisopisto joka toimii Lohjan, Vihdin ja Siuntion alueella. Ensi lukuvuoden 2022-2023 kurssisuunnittelu on juuri polkaistu käyntiin, kun istahdan aamukahville apulaisrehtori Eija Terävän kanssa. Jos kysyt Eijalta hänen lempiväriään, hän sanoo, että se vaihtelee. Tänään iloisella naisella on päällään keltaista.

Moikka Eija, sinä ja minä tykätään kahvista kauramaidon kanssa, lähdetäänpä selvittelemään mikä muu meitä yhdistää. Mistä olet kotoisin?

-Savonlinnan kupeesta pikkuiselta Kerimäeltä. Muutin vuonna -89 Turkuun opiskelemaan.

Minä olen Lohjalta. Mutta nyt puhutaankin sinusta. Millaisesta tulevaisuudesta pieni Eija haaveili Kerimäellä?

-No ei nyt ihan suoraan tule mieleen mitään, muistan leikkineeni lääkäriä, ehkä siis lääkäri. Kasvibiologi minusta sitten tuli. Kasvibiologi ja datanomi.

Kasvibiologi! Ei ihan ensimmäisenä yhdisty ajatuksissa kasvit ja IT-hommat. Mitä ihmettä, avaatko vähän?

-No kipinä tekniikkaan syttyi, kun sain toteutettua yhden itselleni hyvin tärkeän kirjaprojektin. Olen kirjoittanut kirjan kasvianatomiasta. Tekstit tehtiin yhdessä kollegan kanssa, mutta minä kuvitin sen Illustratorilla ja Photoshopilla. Sitten se oli IT-hommien kanssa vähän niin kuin menoa ja opiskelin sitten tosiaan ensin webdesigneriksi Turussa ja tämän jälkeen datanomiksi Nummelassa.

Sinä olet viihtynyt Opistolla aika pitkään, koska tulit taloon?

-Hiiden Opistolle tulin vuonna 2009 viestintäteknologian opettajan sijaiseksi. Kun oli tätä IT- osaamista niin siinä alkoi oikeastaan heti nämä IT-tukihommat, niitähän teen vieläkin. Apulaisrehtori minusta tuli 2019. Työni parhaita puolia on ehdottomasti työn itsenäisyys ja loputon kehittymismahdollisuus. Lisäkouluttautuminen on aina mahdollista ja siihen kannustetaan. Olen myös toiminut opettajana koko tämän ajan.

Sehän on sitten nopeasti laskettuna reilut parikymmentä vuotta opetustyötä, onko sinulla joku lemppariaihe mitä opettaa?

-Kännykkäkuvauksen kurssi – Se oli aivan huikean hauska kurssi ja ihmiset innostuivat siellä kuvaamaan. Opettajana olen saanut sellaisen oman opiskelijajoukon, joka alkoi tulla kaikille muillekin kursseilleni – jopa useasti samalle kurssille. Tykkään opettaa niin, että annan mahdollisuuden syvempään oppimiseen. Näin kunnioitetaan mielestäni oppijaa. Mietitään että ”Miksi tämä asia ylipäätään tehdään” ja että ”Näin se konkreettisesti tapahtuu.”

Tunnistan sinut kyllä tuosta. Jos mietit ihan perusarkea täällä Opistolla, mikä sytyttää sinut?

-Ongelmien ratkaisu on sykähdyttävää. Sellainen asioiden setviminen ja selvittely, jolla voin helpottaa koko työyhteisön olemista. Niin ja uuden luominen. Luomiskaudet tulevat minulle voimakkaina ja silloin tulee paljon ideoita ja konkreettista tulosta. Se on ihanaa.

Tämä viimeinen on osoittautunut kaikkien lempikysymykseksi. Okei, huijasin. Kaikki on sanonut ensin että en tiedä ja ääh, älä tällaista kysy. Kysyn silti: Kerro itsestäsi asia jota kovin moni ei tiedä. Toki nyt sen saa moni tietää, että älä mitään ihan huikeaa salaisuutta kerro.

-No, sitä ei kyllä moni tiedä, että olen harrastanut kahvakuulailua kisakahvakuularyhmässä! Sanottakoon lisäinfoksi vielä, että kyllä inhosin niitä pitkiä sarjoja, mutta osasin arvostaa sitä, että kunto nousi ihan kohisten siinä. Kilpaillut en kyllä ole.

Tiedän sitten, kenen kanssa osallistun johonkin vahvin nainen -kisaan jos tulee ajankohtaiseksi joskus. Kiitos kovasti ajastasi.

 

Kommentoi artikkelia